Symposium

In navolging van de succesvolle reeks De Ruyterlezingen organiseert de vereniging Mars en Mercurius een groots opgezet SYMPOSIUM.
Datum en plaats: woensdagmiddag 23 oktober in het Auditorium van de Generaal-Majoor Koot kazerne te Stoe.

Defensie en de Landmacht bevinden zich op een strategisch kruispunt: 
Nederland, Europa en het trans-Atlantisch bondgenootschap  zien zich geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Er is sprake van toenemende instabiliteit aan de buitengrenzen, van Russische assertiviteit en Chinese ambities, en steun aan de NAVO is niet voor elke bondgenoot meer even vanzelfsprekend.  
Dit alles vindt plaats tegen een achtergrond van snelle technologische veranderingen, grote demografische ontwikkelingen, een globaliserende wereld en een veranderend klimaat.

Titel van dit Mars en Mercurius symposium: ‘Landoptreden in een nieuwe wereld!?’

Het aantal inschrijvingen voor dit syposium is gaandeweg gestegen tot ca. 270. 

Over de inhoud:  

  • Veranderingen in het veiligheidslandschap    

Mr. Joep Wijnands – Directeur-Generaal Beleid Ministerie van Defensie
Dhr. Wijnands is sinds kort directeur-generaal van het directoraat-generaal Beleid bij Defensie. Voordien was hij ruim 3 jaar onze ambassadeur in Italië. Zijn diplomatieke carrière begon in 1993 bij Buitenlandse Zaken als veiligheidsadviseur bij de ambassade in Zagreb en later (1998-2002) voor de Balkan. Van 2002 tot 2005 was hij vanuit BuZa betrokken bij het Nederlandse EU presidentschap. Na een functie bij de ambassade in Budapest werd Wijnands in 2009 Civiel vertegenwoordiger bij de Nederlands-Australische missie in de Afghaanse provincie Uruzgan en de eerste (niet militaire) hoofd van het PRT. Wijnands was van 2009 tot 2011 ambassadeur in Vilnius. Voor zijn benoeming tot ambassadeur in Rome was hij nog enkele jaren directeur veiligheidsbeleid bij BuZa. Joep Wijnands studeerde Internationaal Recht in Leiden en heeft gediend bij de Marine. 

  • Veranderend Landoptreden

Bgen Duckers zal de lezing: Het veranderende landoptreden, zoals voorzien door LGen Martin Wijnen, overnemen. LGen Wijnen is helaas verhinderd. Brigadegeneraal Jean-Paul Duckers is sinds kort Directeur Kennis en Ontwikkeling bij het Commando Landstrijdkrachten (CLAS).


 

  • Veranderend type conflict: hybride / cyber / kwetsbare samenleving

LKol Gwenda Nielen – zij is beleidsmedewerker op het Min. van Defensie
Nielen is mogelijk bekend van haar deelname aan Expeditie Robinson in 2018.  Zij was 19 jaar toen ze in dienst ging. Ook toen al zocht zij het avontuur. Het leger heeft haar veel gebracht. Deze moeder van 2 dochters werkt nu bij Defensie, afd. strategische communicatie en door mee te doen aan het TV programma kwam zij erachter hoe trots zij was op de landmacht en wat dat haar heeft gegeven. Naast haar militaire loopbaan, o.a. bij 1 CMIco, is zij actief als spreker, trainer en teamcoach. 

  • Klimaatverandering en veiligheid      

Gen b.d. Tom Middendorp - voormalig Commandant der Strijdkrachten (CDS)
Volgens Nederlands voormalig hoogste militair ligt er een directe link tussen veiligheid en klimaatverandering. De laatste jaren rijgen de nieuwe klimaatrecords zich aan elkaar. Op de Noordpool is het 20 graden warmer dan normaal. "Het betekent dat de planeet opwarmt, de zeespiegel stijgt en kusten kunnen overstromen”. De generaal waarschuwde ook dat door klimaatverandering de instabiliteit aan de randen van Europa toeneemt.

  • Dagvoorzitter/moderator: Kol Ir. Mietta Groeneveld. 
    Zij is Hoofd Bedrijfsvoering & Diensten Commando Landstrijdkrachten 

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Aanvang symposium: 15:00 uur. Inloop en ontvangst vanaf 14:30 uur.
Na afloop van het symposium (18.00 u.) wordt een nasi maaltijd geserveerd.
Deelname aan het symposium is gratis, deelname aan de maaltijd kost € 10,= 

Een complete uitnodiging als A4.pdf kunt u nog downloaden
Uitnodiging M&M symposium.pdf

Mars en Mercurius symposium op woensdagmiddag 23 oktober 2019.
Genm Kootkazerne, Wolweg 100, 3776LR  Stroe.

Realisatie: verenigingenweb