Symposium

 • EUROPESE VEILIGHEID IN DE NIEUWE WERELDORDE

  Dit is de titel van het 4e Mars en Mercuriussymposium 30 nov. 2022
  13 september 2022
  13:15

  De inval van Rusland in Oekraïne veroorzaakte een schokgolf door Europa. Snel werd het, onder meer door de uit de pan rijzende energieprijzen, iedereen duidelijk dat de wereldpolitiek grote consequenties heeft, ook voor onze eigen samenleving tot op het niveau van de individuele huishoudens. Tegelijk was die inval een manifestatie van een onderliggende trend die al veel langer speelt, namelijk een groeiende vijandigheid tussen de grootmachten. Een agressief Rusland heeft zich voorlopig buiten de Europese veiligheidsorde geplaatst.

  Groeiende tegenstellingen zijn ook zichtbaar in de Indo-Pacific. Het is niet langer ondenkbaar dat de groeiende ‘koude’ confrontatie tussen de VS en China – met handelsbeperkingen over en weer – ook kan leiden tot een ‘hete’ confrontatie rond Taiwan. De strategische focus van de VS op de Indo-Pacific betekent dat Europa, als het er op aan komt, niet meer zeker kan zijn van Amerikaanse militaire steun in het Europese theater.
  Tegelijk kunnen, ondanks alle competitie en confrontatie, ook de grootmachten er niet omheen dat diverse extreem belangrijke problemen – zoals de klimaat­crisis en het migratievraagstuk - alleen in multilateraal verband kunnen worden opgepakt. Europa is traditioneel een voorvechter van multilateralisme, maar wordt tegelijk meegesleept in opkomende conflicten.

  lees meer
 • Informatie Mars en Mercuriussymposium 2022

  webmaster
  12 september 2022
  13:21

  Het 4e Mars en Mercuriussymposium wordt weer gehouden in de GenM Kootkazerne in Stroe op woensdagmiddag 30 november 2022. 
  Het thema is: "Europese veiligheid in de nieuwe wereldorde".
  Het symposium zal worden ingeleid door Prof. Mathieu Segers, Hoogleraar Universiteit Maastricht in de Hedendaagse Europese geschiedenis en integratie.
  Daarna zullen verschillende sprekers aandacht geven aan de volgende aspecten: politiek-strategisch, industrieel-economisch en technologisch. Dit wordt gevolgd door een beschouwing over de consequenties voor militair optreden.
  De organisatie - een samenwerking van M&M met KVBK, HCSS en de Landmacht - is in volle gang en het mooie auditorium in Stroe is al voor ons gereserveerd.

  lees meer
 • 3e Mars en Mercuriussymposium geslaagd.

  Webmaster
  10 november 2021
  14:51

  Het Mars en Mercuriussymposium op 3 november 2021 in Stroe is - in weerwil van de strenger geworden Coronarichtlijnen - bijgewoond door ca. 170 bezoekers. Er waren bijna 200 inschrijvingen, dus een 30-tal 'no show'.
  Verheugend was het grote antal deelnemers via de livestream. Op het hoogtepunt bijna 200. 

  lees meer
 • Mars en Mercuriussymposium 2021 op 3 nov.

  webmaster
  12 oktober 2021
  16:10

  Het 3e Mars en Mercuriussymposium gaat over Europa. Slag om Europa refereert aan de geopolitieke opstelling van Europa en aan het recente boek van Rob de Wijk met dezelfde titel. Slagveld Europa slaat op de risico’s en dreigingen die in de ‘permanente competitie’ tussen staten op Europa afkomen, ook in ons eigen veilig gewaande land. 

  Hierbij een update van de sprekers (nog steeds onder voorbehoud): (> lees meer)

  lees meer
 • Verslag Symposium / Webinar 2020

  webmaster
  16 november 2020
  15:36

  Over het geslaagde Mars en Mercuriussymposium, zoals dat op 11 november 2020 als Webinar online werd gestreamd, is een verslag gemaakt door Dhr. Hans Stevens (lid M&M Oost en lid van de Werkgroep Defensiebeleid en Krijgsmacht).
  U kunt dit verslag op deze plaats - Lees meer -  on screen lezen, dan wel als .pdf (4 x A4) downloaden: Verslag SYMPOSIUM 2020

  Bovendien is dit Webinar ook nog terug te kijken op video via You Tube.
  Voor de pauze:  Deel 1:  Webinar Video deel 1
  En na de pauze: Deel 2: Webinar Video deel 2

  lees meer

Realisatie: verenigingenweb