MAURITSSYMPOSIUM 17 jan. 2025 geslaagd
MAURITSSYMPOSIUM 17 jan. 2025 geslaagd
Impressie van het eerste Mauritssymposium bij de Rabobank in Utrecht: ‘Samen werken aan een weerbare samenleving’
De organisatie van het platform kan terugkijken op een geslaagd eerste Mauritssymposium op vrijdag 17 januari. Ruim 400 deelnemers in het Rabo-auditorium en met de online kijkers meegerekend zelfs meer dan 650 deelnemers.
Het Mauritssymposium is de opvolger van het Mars en Mercuriussymposium. Het bestaande platform is dit jaar uitgebreid met de organisaties Clingendael, NCTV, VNO/NCW, TNO, NIPV en met de Rabobank als grote sponsor.
Het doel van het symposium was om de Nederlandse samenleving en met name het bedrijfsleven bewust te betrekken bij de noodzaak om zich in te stellen op de noodzaak voor weerbaarheid en veerkracht, gezien de huidige geopolieke ontwikkelingen.
Ochtendprogramma
Geopend werd door de minister van Defensie Ruben Brekelmans met een oproep aan overheid, bedrijfsleven en burgerij om samen de ‘weerbaarheid van Nederland’ te versterken. Hij gaf aan dat dit symposium voor het ministerie één van de drie events was in aanloop naar de NAVO-top deze zomer in Den Haag.
De minister werd gevolgd door een select gezelschap van topmensen vanuit de overheid en het bedrijfsleven: Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV), Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW), Vincent Maagdenberg (lid RvB Rabobank), IJle Stelstra (Directeur NIPV), en Brigade-generaal Nicole de Wolf (Landmacht).
Het geheel stond onder leiding van dagvoorzitter Inge Bryan (lid RvT Clingendael).
De dag werd afgesloten door Jaap de Hoop Scheffer (voorzitter RvT Clingendael, voormalig SG van de Nato).
Middagprogramma
Eveneens belangrijk en interessant waren de bijdragen van de deelnemers aan de werkgroep-sessies in de middag. Daar werden ruim 300 ideeën gecreëerd, gedeeld, bediscussieerd, geprioriteerd, waarna enkele ideeën tijdens de afsluitende sessie werden gepresenteerd door de panelleden.
Verdeeld in werkgroepen werd gediscussieerd over vijf thema’s: bewustwording, economische (en eigen) weerbaarheid, vitale processen, civiele veiligheid en defensie en over enablers voor weerbaarheid. Onze Daan Brink was gespreksleider bij een van de groepen.
Om een paar van de ideeën te noemen:
- Serious gaming op bewustwording, saamhorigheid, grip en vertrouwen
- Winter vol Weerbaarheid
- Lokale vrijwilligersnetwerken gericht op weerbaarheid
- Burger-backfill: flexibilisering van staffing resources
- Een app gebaseerd op blue-tooth als alternatief voor het GSM-netwerk.
Deze video geeft een goede impressie van het symposium:
Video You Tube (duur 2 min. 20 sec.)
De vorige M&M-symposia werden ondersteund door CLAS. Deze keer was er ondersteuning op het niveau van het ministerie van Defensie zelf.
Dagvoorzitter Inge Bryan riep tot slot op om met de begrippen weerbaarheid en veerkracht actief terug te gaan naar ieders eigen achterban.
De verzamelde ideeën van de werkgroepen zullen worden gebruikt om een praktische opvolging van dit Mauritssymposium te realiseren.
Alle partijen hebben in de voorbereiding actief en enthousiast bijgedragen.
Mars en Mercurius maakt deel uit van het symposiumplatform. Dick Scherjon (initiator), Rudolf Keijzer en Peter Rooijmans hebben als M&M-leden belangrijke ondersteuning gegeven.